Gehoorbescherming

Waarom je gehoor beschermen

Slechthorendheid betekent niet alleen minder goed kunnen horen en verstaan, het kan ook leiden tot sociale isolatie, vermoeidheid, stress en psychische problemen. Gehoorverlies kan een negatieve invloed hebben op de prestaties op de werkvloer en zelfs het congnitief functioneren.

Sinds 21 april 2018 geldt de verorderning (EU) 2016/425, deze vervangt de oude richtlijn 89/686/EEG. Gehoorbeschermingsmiddelen zijn verhuisd van klasse II naar III. Daarmee oordeelt de Europese Commissie dat gehoorschade moet worden gezien als onherstelbaar lichamelijk letsel.

Voor gehoorbeschermingsmiddelen betekent dit strengere kwaliteitscontrole en certificering. Ook is de leverancier verplicht geworden bij aflevering een zogenaamde lektest uit te voeren.

Koop de juiste gehoorbescherming

Zorg dat je gehoorbeschermers voldoende dempen, comfortabel zitten en je oren goed afsluiten. Laat altijd een lektest uitvoeren.
De demping van de gehoorbeschermers, uitgedrukt in dB SNR, HML of APV, staat altijd vermeld als specificatie op de verpakking.
Er zijn verschillende soorten demping. Laat je voor de juiste keuze uitvoerig informeren door je leverancier.
Je kan kiezen voor universele oordoppen, deze beschermen goed en zijn betaalbaar. Bij regelmatig gebruik kun je het beste op maat gemaakte ordoppen (otoplastieken) laten aanmeten. Deze worden op de vorm van jouw oren worden gemaakt. Hierdoor passen ze perfect waardoor ze geschikt zijn voor langdurig gebruik. Ze zijn wel duurder.